De kwartaal Retrospective is, wat de naam al doet vermoeden, een retro, die plaatst vindt aan het einde van het kwartaal.
Eigenlijk is deze retro niets anders dan een 'normale' Retrospective, alleen zal de tijd waarin wordt teruggekeken over een langere periode gaan dan de gebruikelijke 2 weken. In dit geval is dat dus 3 maanden.
Waarom een kwartaal Retrospective?
De inzet van de sessie is om over een langere periode te bepalen wat er gebeurd is. Kijk je bij de reguliere retro expliciet naar de afgelopen 2 weken, zal je nu gaan kijken wat er in 3 maanden is gebeurd.
Na de sessie bepaal je waar de verbeterpunten liggen die boven water zijn gekomen over deze langere periode.
Hoe kan een kwartaal Retrospective eruit zien?
Er is geen vaste template voor de kwartaal retro. Op deze pagina zal ik een beschrijving geven van hoe een van mijn laatste kwartaal retro sessie er uit heeft gezien.
Belangrijk is het, zoals bij elke retro, om met een gedegen voorbereiding te starten.
Bepaal voor jezelf wat je wilt bereiken met deze sessie.
Agenda
Als iedereen aanwezig is, fysiek of online, start ik de Retrospective altijd door de agenda door te lopen. Dit doe ik zodat de deelnemers weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten in de sessie.
Check-in: Schot in de Roos
Ook deze keer ben ik weer gestart met een Check-In. Ik vind het altijd fijn om te weten hoe de deelnemers de meeting in komen. Zijn ze volledig ontspannen, of komen ze met een stuk stress van werk of privé de sessie in.
De Check-In die ik gebruikt heb was de Schot in de Roos. De deelnemers kunnen de Post-It met hun naam erop bij het cijfer zetten van hoe zij zich voelen op dat moment. Het cijfer 1 staat voor totaal geen energie en het cijfer 4 staat voor vol energie.
Als Scrum Master geef je een korte beschrijving van de handeling en dan kunnen de deelnemers starten.
Je kan ervoor kiezen om de cijfers door te lopen. Meestal doe ik de uitschieters om te bepalen wat de reden is van het cijfer dat is gegeven.
Bekijk deze en andere Check-Ins
Energizer: 1-2-Tweet
Om de deelnemers even lekker actief bezig te krijgen heb ik ze de 1-2-Tweet Energizer laten doen.
Het is de bedoeling om met deze energizer een tweet te bedenken die maximaal 160 karakters mag bevatten. Dit is hetzelfde principe als bv. Twitter gebruikt.
De tweet bevat een beschrijving van hoe jij de afgelopen periode hebt ervaren. Dit kan in positieve, maar ook negatieve zin zijn. De deelnemer is geheel vrij om zijn tweet te schrijven.
Na uitleg te hebben gegeven hoe de energizer werkt, wordt de timer aangezet op 5 minuten. De deelnemers kunnen aan de slag met schrijven.
Geef 1 minuut voor het einde van de tijd een melding dat er nog 1 minuut over is. Zodoende voorkom je dat er deelnemers zijn die langer door willen schrijven dan de ingestelde timebox.
Als de timer voorbij is, mogen de deelnemers hun tweet oplezen en eventueel uitleg geven bij de tweet.
Bekijk deze en andere Energizers
Werkvorm: De Pizzatijd
De Pizzatijd is een werkvorm waarbij de vraag wordt gesteld wat er minder moet gebeuren, wat moet er meer gebeuren en wat moet er blijven.
De deelnemers krijgen Post-it's en een timebox om hun stickies te plaatsen. Geef aan dat er 1 item per sticky opgeschreven kan worden, dus geen opsomming op 1 sticky. Doe je dit niet, wordt het lastiger om uiteindelijk meerdere dezelfde Post-It's te groeperen.
Als de timebox voorbij is, loop je alle kaartjes door. Laat de deelnemers hun stickies oplezen, zodat dit voor iedereen duidelijk is wat er staat. Probeer tijdens het oplezen zoveel mogelijk gelijke kaartjes te groeperen.
Daarna is het tijd voor de Dot Voting. Geef de deelnemers 3 of 6 voting dots en een timebox van 2 minuten.
Bekijk ook eens mijn andere blog over Dot Voting.
De groep(en) met de meeste dots worden dan bekeken en er worden 1 of meerdere groepen geselecteerd om actiepunten uit te bepalen, waar men mee aan de slag kan gaan.
Bekijk deze en andere Werkvormen
Check-out: Op Schaal (+ feedback)
Aan het einde van de sessie heb ik besloten om ook weer een check-out te doen.
Deze keer heb ik gekozen voor een Check-out Op Schaal. Hier kunnen de deelnemers hun Post-it plaatsen op de plek hoe hun gevoel/energie niveau is op dat moment.
Extra aan deze checkout heb ik nog een ruimte gemaakt waar feedback geplaatst kan worden.
Om feedback vragen is altijd goed om te doen. Er kunnen leer-/verbeterpunten in zitten, waar je bij een volgende Retrospective rekening mee kunt houden.
Bekijk deze en andere Check-Outs
Heb je zelf nog een voorbeeld van hoe jij jouw kwartaal Retrospective hebt gedaan, laat het dan weten via het contactformulier.
Ik wens je veel inspiratie en succes met jouw volgende kwartaal Retrospective!
« Een Koninklijke Terugblik: De Koningsdag... Dot voting.. Wel of geen invloed op de a... »