Scrum Retrospective Blog : Een vastgelopen Retrospective, wat doe je dan als Scrum Master?

Delen via

Een vastgelopen Retrospective, wat doe je dan als Scrum Master?

30 April 2024 | 57 keer bekeken

Als Scrum Master stap je vol enthousiasme in de rol, klaar om je team te begeleiden naar meer efficiëntie en samenwerking. Maar soms, hoe goed je ook voorbereid bent, kom je voor uitdagingen te staan. Een van die uitdagingen kan zich voordoen tijdens de retrospective, een cruciaal moment voor het team om te reflecteren en verbeteringen aan te brengen. Laten we eens kijken naar een voorbeeld scenario, waarin een retrospective vastloopt en hoe je als Scrum Master ermee omgaat.

Het vastgelopen moment

Stel je voor: het team komt samen voor de wekelijkse retrospective. Normaal gesproken is dit een gelegenheid waarbij iedereen openlijk zijn mening deelt, uitdagingen bespreekt en samen oplossingen bedenkt. Maar deze keer lijkt het anders. De sfeer is gespannen en de teamleden lijken terughoudend om te praten. Elke poging om een discussie op gang te brengen wordt met stilte begroet, en de tijd tikt genadeloos weg.

Blijf kalm en observeer

Als Scrum Master is het verleidelijk om meteen in actie te schieten en te proberen de stilte te doorbreken. Maar soms is het beter om even pas op de plaats te maken en te observeren. In plaats van de stilte te vullen met je eigen woorden, neem je een moment om de dynamiek van het team te analyseren. Let op lichaamstaal, non-verbale signalen en de algemene sfeer. Dit geeft je waardevolle inzichten in wat er werkelijk aan de hand is.

Verander van koers

Als het duidelijk is dat de gebruikelijke aanpak niet werkt, is het tijd om van koers te veranderen. In plaats van te blijven vasthouden aan de standaard retrospectieve structuur, moet je flexibel zijn en een andere benadering proberen. Misschien is het tijd om de setting te veranderen, zoals naar buiten gaan voor een wandeling of een informele bijeenkomst organiseren zonder de druk van de formele vergadering. Door de omgeving te veranderen, kun je de teamleden uit hun comfortzone halen en nieuwe perspectieven openen.

Creëer een veilige ruimte

Een van de belangrijkste taken van een Scrum Master is het creëren van een veilige ruimte waar teamleden zich vrij voelen om hun gedachten en gevoelens te uiten. Als de retrospective vastloopt, kan het zijn dat teamleden zich niet comfortabel voelen om openlijk te praten. Het is aan jou als Scrum Master om deze veiligheid te waarborgen. Moedig openheid aan, benadruk het belang van eerlijkheid en respecteer de mening van iedereen, hoe verschillend die ook mag zijn.

Focus op kleine successen

Zelfs als de retrospective niet verloopt zoals gepland, betekent dat niet dat het een totale mislukking is. Zoek naar kleine successen en positieve momenten om op voort te bouwen. Misschien was er een moment van oprechte communicatie tussen twee teamleden, of werd er een belangrijk probleem aan het licht gebracht, zelfs als er geen directe oplossing voor handen was. Door deze kleine successen te erkennen, motiveer je het team om door te blijven gaan en te blijven streven naar verbetering.

Reflecteer en leer

Na afloop van de retrospective is het tijd voor jou als Scrum Master om zelf te reflecteren en te leren van de ervaring. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wat zou je de volgende keer anders doen? Door kritisch naar je eigen rol te kijken, kun je groeien en je aanpak verfijnen voor toekomstige retrospectives.

Conclusie

Een vastgelopen retrospective kan een ontmoedigende ervaring zijn, maar het is ook een kans voor groei en verbetering. Als Scrum Master is het belangrijk om flexibel te zijn, een veilige ruimte te creëren en te blijven zoeken naar manieren om het team vooruit te helpen, zelfs als de weg even hobbelig is. Met geduld, toewijding en een open geest kun je zelfs uit de meest uitdagende situaties waardevolle lessen halen.

Een Koninklijke Terugblik: De Koningsdag... »

Schrijver van deze post

Hoi, Ik ben
Serge van Veenendaal

Scrum Master/Verander Expert bij de Nederlandse Spoorwegen, één van de schrijvers van de blog berichten en eigenaar van deze website!

Volg mij op


Scrum producten nodig?

Bekijk de Scrum boeken op Bol.com

Bekijk de Time Timer Plus op Bol.com

Bekijk de JBL draadloze speakers op Bol.com

Laatste 3 blog berichten