Dot voting, ook wel multi-voting of sticker voting genoemd, is het plaatsen van (gekleurde) stippen. Dit plaatsen wordt vaak gebruikt, door deelnemers bij activiteiten of samenwerkingsessies, waar een keuze of prioritering moet worden gemaakt. Om elke deelnemer een zogenaamde stem te laten geven, wordt er gebruik gemaakt van het plaatsen van stippen (dots.)
Fysiek of online voten
Dot voting wordt bij fysieke meetings vaak met plakkertjes of stippen (van de punt van de stift) gedaan. De deelnemers krijgen dan een x aantal dots en plaatsen deze bij de groep Post-It's waar een keuze uit gemaakt kan worden. Ben je in een online meeting bezig en wil je daar met voting aan de slag, dan is er meestel wel een mogelijkheid om daar stippen (digitale cirkels) toe te kunnen wijzen.
Groepsbeïnvloeding
Wat een groot nadeel van het publiekelijk geven van dots is dat de andere deelnemers ook zien waar de stippen komen. Het kan sommige deelnemers zelfs onbewust dwingen om toch ook maar een stip bij de groep te zetten waar de meeste stippen staan, terwijl dit misschien niet hun eerste keuze was. Er is dan dus sprake van groepsbeïnvloeding..
Kan je dit oplossen?
Dit is de oplossing!
De oplossing om groeps beïnvloeding te voorkomen is om het stemmen anoniem te maken. Anoniem stemmen kan je op de volgende manier(en) doen:
Bij een fysieke sessie :
- Als je wil starten met de voting, zorg er dan voor dat de groepen (op elkaar lijkende) Post-It's allemaal een uniek nummer krijgen.
- Je laat de deelnemers op een eigen blaadje de unieke nummers van de groepen opschrijven.
- Binnen een timebox laat je de deelnemers, bij het nummer van hun keuze, de stippen zetten.
- Als iedereen klaar is plaatsen de deelnemers hun stippen op het bord bij de groepjes Post-It's en is de keuze bekend.
Bij een online sessie:
- Online voting tools zijn gelukkig ook aanwezig. Maak je bijvoorbeeld gebruik van Miro, dan kan je een voting app opstarten waarbij je een gebied (stapel Post-It's) aangeeft waar de stippen geplaatst mogen worden.
- Elke deelnemer krijgt een x aantal stippen te verdelen.
- Ook wordt er een klok gestart (timebox).
- Als de deelnemers klaar zijn met verdelen, of de klok klaar is, dan worden de aantallen getoond.
Ik wens je veel inspiratie en succes met jouw volgende Retrospective!
« De kwartaal Retrospective... Een Retrospective saai? Nee hoor, dat ho... »